Studentenwerkplek - UvT
HOME | NIEUWS | AAN DE SLAG | STORINGSMELDING | GEEF JE MENING | HELP | ENGLISH
Aan de slag - belangrijke informatie over het gebruik en de voorzieningen van de studentenwerkplek
RSI preventie RSI (Repetitive Strain Injury)is een heel vervelende kwaal die je op kan lopen door te lang en/of in een verkeerde houding achter je computer te zitten. Voorkom RSI-klachten, zorg dat je stoel op een goede hoogte is ingesteld, neem regelmatig een pauze en maak gebruik van de VDU Tachograph die geïnstalleerd is op de studentenwerkplek! Vergeet niet de typevaardigheidstest af te leggen.


Bewaar geen bestanden op de harde schijf Na elke inlogsessie herstart de studentenwerkplek en is vervolgens helemaal schoon. Bestanden die je hebt bewaard op de C-partitie zijn dan definitief gewist. Niet doen dus!


De D-partitie is bedoeld voor de tijdelijke opslag van bestanden. Elke dag wordt deze partitie volledig schoongemaakt. Bewaar dus ook hier geen bestanden die van belang zijn!


Studenten die na jou gebruik maken van deze computer kunnen de bestanden die je op de D-partitie hebt opgeslagen openen. Voordat je uitlogt adviseren we je daarom om alle bestanden die van belang zijn te wissen!


Je M-drive Bewaar je bestanden op diskette, USB memory stick of beter nog in je homedirectory op de studentenserver. Dat is de M-drive. Hier heb je 250 Mb diskruimte. Ook buiten de campus heb je via internet toegang tot de bestanden in je homedirectory met behulp van FTP (File transfer Protocol). Een handleiding voor het gebruik van de SmartFTP-client kan je downloaden.


UvT-username password combinatie Om in te loggen op de studentenwerkplek gebruik je de UvT-username en het UvT-password die je ontvangen hebt van de studenten administratie bij je inschrijving.


Het UvT-password dien je strikt geheim te houden. Met het oog op de computerveiligheid is het aan te raden je UvT-password regelmatig te wijzigen. Dat kan online via het ICT-Servicepunt op www.uvt.nl/its/servicepunt/.


Mocht je je UvT-password vergeten zijn dan kan je bij de Informatiebalie van de bibliotheek je password opnieuw zetten. Je dient daarbij een geldig legitimatiebewijs te overleggen.


Als je even wilt pauzeren Je kan de studentenwerkplek (voor een korte pauze) blokkeren. De maximale tijd is ingesteld op 15 minuten. Wanneer je die tijd overschrijdt zal de computer automatisch herstarten en is vervolgens in schone staat beschikbaar voor andere computergebruikers. Niet bewaarde bestanden ben je dan kwijt. Dus niet laten gebeuren, of vooraf je werk bewaren!


Om de studentenwerkplek te blokkeren gebruikt je de toetscombinatie <Ctrl> + <Alt> + <Del> waarna je op 'Lock PC' klikt in het window dat dan verschijnt. Om de studentenwerkplek te deblokkeren voer je je UvT-username en -password in.


Programma's Op de studentenwerkplek tref je een grote diversiteit van programma's aan. Klaar voor gebruik en in overleg met de faculteiten afgestemd op het onderwijs aan onze universiteit . Kijk voor een snel overzicht op de speciale webpagina.


Printen

Via de studentenwerkplek kan je printopdrachten geven aan één van de 13 Océ printer/copiers die op de campus speciaal voor gebruik door studenten staan opgesteld. Acht stuks staan in de bibliotheek, de overige vijf in de koffiekamer van het Cobbenhagen building, de foyer van het Prisma building, het Dante Cybercafé en het Montesquieu Learning Centre.

Op de studentenwerkplek zijn alle 13 printer/copiers beschikbaar. Je moet echter zelf instellen van welke printer/copier je gebruik wil maken. Dit doe je in het printer-dialoogscherm dat verschijnt via de optie Print in het File-menu. Selecteer bij Name de gewenste printer/copier en klik op OK. Je document wordt nu verzonden naar de printer in kwestie en daar bewaard in je printmailbox. De naam van je printmailbox is gelijk aan je UvT-username (S+ANR).

De printerdriver op de studentenwerkplek heeft de volgende standaardinstellingen:

  • Orientation = Portrait
  • Page Order = Front to Back
  • Page Per Sheet = 1
  • Paper Source = Automatically Select
  • To Mailbox
  • 2-sided
  • Staple = As in Document
  • Paper Size = A4

Deze instellingen kan je eventueel aanpassen via de tabbladen in het printer-dialoogscherm.

Kijk voor uitgebreide informatie over de printvoorzieningen voor studenten op de speciale webpagina.


Mailbox Elke student heeft een mailbox met 100 Mb opslagcapaciteit. Je hebt de keuze uit twee mailprogramma's Outlook 2003 of Webmail. De laatste is een browserapplicatie die je start via de URL: www.uvt.nl/mail/student.

In je mailbox vind je je nieuwe mail en heb je de mogelijkheid om gelezen mail te archiveren in folders. Buiten de campus van de universiteit heb je toegang tot je mailbox en alle gearchiveerde mail via Internet en een mailprogramma dat IMAP ondersteunt (zoals Outlook 2000/2003, Outlook Express, of Webmail).


Persoonlijke homepage Je hebt een persoonlijke homepage gekregen. Deze bevat (nog) geen persoonlijke informatie. Je kan die zelf toevoegen door het bestand index.htm, dat zich bevindt in je homedirectory M:\ in de folder public_html. Je kan je homepage bekijken via de URL: www.uvt.nl/personal-homepage/student/~username.

Mocht er tijdens het aanpassen iets mis zijn gegaan, of heb je dit bestand per ongeluk verwijderd dan kan je de initiële pagina downloaden door met je rechter muisknop te klikken op deze URL http://drcwww.uvt.nl/its/voorlichting/d-loads/stud-homepage-dutch.html. Let erop dat je dit bestand onder de naam index.htm /index.htmlen bewaart in de folder public_html in je homedirectory M:\.


Geluid Elke studentenwerkplek heeft een geluidskaart. Om geluidsoverlast te voorkomen zijn geen boxen geplaatst. In de voorkant van de PC is het echter mogelijk een koptelefoon in te pluggen. Met het oog op de hygiëne en het risico van diefstal zijn deze niet standaard aangesloten. Hier dien je zelf voor te zorgen.


Afsluiten van de pc Na gebruik van een studentenwerkplek dien je altijd uit te loggen via de optie 'Reset PC' in het Startmenu van Windows. Hierdoor wordt de verbinding met jouw M-drive en mailbox verbroken, waarna de studentenwerkplek weer schoon opstart, klaar voor gebruik door een andere student.

Als je dit nalaat en de studentenwerkplek gewoon achterlaat dan loop je een groot aantal risico's. Elke willekeurige voorbijganger geef je hiermee: vrije toegang tot je mailbox, vrije toegang tot de bestanden op je M-drive, toegang tot je printaccount; toegang tot alle overige toepassingen, waarvan jij hebt aangegeven dat Windows jouw password lokaal mag opslaan.


Help Als je vragen hebt over de functionaliteit van het Windows2000 besturings systeem maak dan gebruik van de Windows Help. Klik op 'Start' in de Windows toolbar, kies 'Help', waarna het helpmenu zal verschijnen.

Heb je problemen met het gebruik van de studentenwerkplek of vragen over de software en de ICT-faciliteiten voor studenten, neem dan contact op met de IT Helpdesk voor studenten voor online hulp.


Meer informatie Voor meer informatie over de studentenwerkplek, de ICT-faciliteiten voor studenten, het reserveringssysteem, handleidingen etc. neem dan een kijkje op de speciale website.